Binalarda özellikle günümüzde ses yalıtımlarına çokça ihtiyaç vardır. Yan tarafımızda ya da üst kat ve alt kat komşularımızda oluşan seslerin evlerimize girmesi veya bizim evimizde oluşan seslerin diğer daireler gitmesi hoş olmayan bir durumdur, bu nedenle insanlar dairelerinde ses yalıtım sistemlerine başvurmaktadır. Binalarda uygulanan ses yalıtımları tavan ve zeminlere uygulanmaktadır. Ses yalıtımı yapılırken kullanılacak olan ses yalıtım malzemesi de sesin şiddetine göre değişiklik göstermektedir, binalarda ses yalıtımı yapılırken özellikle kalın olan ses yalıtım malzemelerini tercih etmek daha iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Ses yalıtımı uygulamasına başlamadan önce uygulama alanının temiz olmasına dikkat edilmelidir, temiz olmayan yüzeylerde ses yalıtım malzemesinin yapışması düzgün olmayacaktır. Seçilen ses yalıtım malzemesi yapıştırılmadan önce özel yapıştırıcılar yalıtımın yapılması istenilen alana sürülmektedir. Yapışkan sürme işleminden sonra seçilen yalıtım malzemesi hemen uygulama yapılacak alana yapıştırılmalıdır. Binalarınız için ses yalıtımı yaptırmak istiyorsanız bu işlemi kapsamlı bir araştırma yaptıktan sonra alanında uzman kişilere yaptırmalısınız. Ses yalıtımı sadece istenmeyen sesleri engellemek için yapılmamaktadır, aynı zamanda ortamda bulunan sesin kalitesinin de düzeltilmesi için ses yalıtımına başvurulmaktadır. Güriz gürültü izolasyon sistemleri olarak birçok ses yalıtım projesine imza atmaktayız. Ses yalıtım projelerimiz sayesinde ses kirliliğine bir son vermekteyiz.
Dairelerde Ses Yalıtımı
Dairelerde ses yalıtımı uygulaması yapılırken akustik paneller ve ses yalıtım perdeleri kullanılabilir. Akustik paneller; kumaş ya da tahtadan oluşturulan ve duvara asılan ses yalıtım malzemesidir, sesin sert yüzeyden yansıyarak dışarıya çıkmasını engellemek amacıyla kullanılmaktadır, bazı modellerinde dışarıdan gelen sesleri de engellemektedir. Ses yalıtım perdesi; dışarıdan gelen sesin içeri girmesine, içerideki sesin de dışarı çıkmasına engel olmaktadır.
Duvar Ses Yalıtımı
Duvarlar için yapılan ses yalıtım işleminde genel olarak süngerpan kullanılmaktadır, ses şiddeti fazlaysa eğer süngerpana ek olarak ağır ses bariyerleri de kullanılabilmektedir. Duvar ses yalıtım uygulaması yapılırken çelik profil ile belirli bir miktarda hava boşluğu bırakılmaktadır, hava boşluğu bırakıldıktan sonra yüzeye alçıpan sürülmektedir, seçilen ses yalıtım malzemesi alçıpanın üzerine düzgünce yapıştırılır, bu işlemden sonra ses yalıtım malzemesinin üzerine tekrar alçıpan uygulanır. Ses yalıtım işlemi yeterli gelmezse alçıpan sürülerek işlem tekrarlanmaktadır.
Oda Ses Yalıtımı
Odalar için ses yalıtımı yapılırken akustik perde, kitaplık, akustik sünger panel, kapı süngerliği gibi malzemeler kullanılabilir. Akustik perde; ses geçirmez yapıda üretilmektedir, dışarıdan içeriye ses girmesine ya da içeriden dışarıya ses çıkmasına engel olmaktadır. Kitaplık; duvar boyunca için dolu bir şekilde dizili olan kitaplıklar seslerin emilmesini sağlamaktadır. Akustik sünger panel; hazır halde satılmaktadır, özel bir sıvı bazlı yapıştırıcı kullanılarak kurulmaktadır. Kapı süngerliği; hem ısı hem de ses yalıtımı için kullanılan bir yöntemdir. Yalıtımlı tavan ve zemin işlemi de ses geçirmez bir oda için başvurulan yöntemlerdendir. Zemini tamamen kaplayan ses geçirmez paspaslar ve tavan için ek alçıpan uygulaması ses yalıtımı için daha etkili bir yöntemdir. Derzler doldurularak da ses yalıtım işlemi yapılabilir.
Tavan Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Tavanda ses yalıtım işlemine başlanmadan önce ses yalıtım malzemesi ve malzemenin kalınlığı gibi özellikler belirlenmektedir, malzeme seçildikten sonra özel yapıştırıcı ile malzeme tavana yapıştırılmaktadır, çelik profil ile malzeme arasında belirli bir miktarda hava boşluğu bırakılmaktadır, ses yalıtım malzemesinin üzerine alçıpan sürülmektedir. Ses yalıtımının yetersiz kaldığı durumlarda ikinci kat alçıpan ile işlem tekrarlanır. Sesin geçişini engellemekten ziyade sesin kalitesinin iyileştirilmesi istenilen ortamlarda alçıpan üzerine akustik tavan panelleri yerleştirilir.